آخرین مطالب

تعریف حسابرسی داخلی و عملیاتی و فرآیندهای آن ها

9

به تعریف حسابرسی داخلی و عملیاتی و فرآیندهای آن ها می‌پردازیم.

تعریف حسابرسی داخلی و عملیاتی و فرآیندهای آن ها

انجمن حسابرسان داخلی (IIA) "فعالیت حسابرسی داخلی" را به شرح ذیل تعریف کرده است:

واحد، بخش یا تیمی متشکل از مشاوران که خدمات مشاوره ای و اطمینان دهی مستقل و بیطرفانه به منظور افزودن ارزش و بهبود عملیات سازمان ارائه می کند. فعالیت حسابرسی داخلی با ایجاد رویکردی منظم و روشمند، به سازمان کمک می کند که جهت دستیابی به اهداف خود اثربخشی فرآیندهای مدیریت ریسک، کنترل و نظام راهبری را ارزیابی و بهبود بخشد.

خدمات مشاوره ای:

خدمات مشاوره ای عبارت است از فعالیت های مشاوره ای و خدمات مرتبط که ماهیت و دامنه آن بدون این که حسابرسان داخلی مسئولیت مدیریت را بعهده گیرند، به منظور افزایش ارزش و بهبود فرآیندهای مدیریت ریسک، کنترل و نظام راهبری سازمان، به شرکت ارائه می شود. خدمات مشاوره ای شامل فرآیندهای زیر می باشد:

1.    تعریف نیازهای تجاری

2.    تشخیص مشکل واحد مورد نظر

3.    جمع آوری اطلاعات

4.    پیشنهاد تغییرات

5.    پیشنهاد راه حل

6.    پیگیری و کمک به اجرای پیشنهاد

خدمات اطمینان دهی:

خدمات اطمینان دهی عبارت است از رسیدگی عینی و هدفمند به شواهد، با هدف ارزیابی مستقل فرآیندهای مدیریت ریسک، کنترل و نظام راهبری سازمان. این ارزیابی شامل امور مالی، عملکرد، رعایت قوانین و مقررات و سیستم امنیتی می باشد.

افزودن ارزش:

افزودن ارزش یعنی ایجاد ارزش با استفاده از فرصت ها برای دستیابی به اهداف سازمان، کاهش ریسک های آن، شناسایی راه های بهبود عملیات که با کمک خدمات مشاوره و اطمینان دهی انجام می شود.

مدیریت ریسک:

فرایند مستندسازی تصمیم های اتخاذ شده همراه با شناسایی و به‌کارگیری معیارهایی که با استفاده از آنها بتوان ریسک را به سطحی قابل قبول رساند.

کنترل:

هر اقدامی که توسط هیئت مدیره، مدیریت ارشد و سایرین برای مدیریت ریسک و افزایش احتمال دستیابی به اهداف سازمان انجام می شود.

نظام راهبری:

مجموعه ای از فرآیندها و ساختارهایی که توسط هیئت مدیره به منظور آگاهی دادن، هدایت، مدیریت و نظارت بر فعالیت های سازمان در جهت تحقق اهداف تعیین شده ایجاد گردد.

 

تعریف حسابرسی عملیاتی:

فرآیند منظم و روشمند ارزیابی اثربخشی، کارایی و صرفه اقتصادی عملیاتی سازمان و گزارش ارزیابی همراه با پیشنهادهای علمی به اشخاص ذیصلاح برای بهبود عملیات.

اثربخشی: عبارت است از میزان دستیابی به اهداف

کارایی: عبارت است از نسبت نتایج به دست آمده از عملیات به منابع مصرف شده. عملیاتی کارا است که با استفاده از روش های بهینه حداکثر بازده را با صرف حداقل منابع تامین کند.

صرفه اقتصادی: عبارت است از تلاش در جهت حداقل کردن هزینه تحصیل و استفاده از منابع سازمان با حفظ کیفیت مناسب.

منبع: مجله دانستنیهای حسابرسی و حسابداری

مطالب مرتبط

نظرات0 نظر

در صورتی که می خواهید پاسخ خود را دریافت کنید، ایمیل خود را وارد نمایید

نام خود را وارد نمایید

ایمیل خود را وارد نمایید

نظر خود را در اینجا بنویسید...

ارسال نظر ...

لیست نظرات

  1. نظری برای نمایش موجود نیست ، شما اولین نفری باشید که نظر می دهید!
عضویت در خبرنامه ایمیل
عضویت در خبرنامه پیامک